Tid, kreativitet og langsomhed

Tankevækkende workshop for børn og unge om tid, fortælling og tempo.

Det får I

Jeg fortæller om min egen forfattervej, hvordan jeg altid ender med at skrive om tid, om min forfærdelige langsomhed – og om hvordan den på mystisk vis også har været en smutvej! Vi taler om hjem-ude-hjem-modellens cykliske struktur, tegner den som en cirkel og taler om, hvordan den går igen i meget mere end historier. Og vi laver skriveøvelser og undersøger, hvordan forskellige tempi påvirker forbindelsen til vores kreative årer forskelligt

Det tager I med videre

Workshoppen handler om at turde lytte til sig selv og finde sin egen vej – og eget tempo. Børnene får en bevidsthed om fortællingers opbygning, om tidens kulturhistorie og hvordan den påvirker os, samt om tid som konkret, praktisk redskab i den kreative proces. Især aha-oplevelsen af, at langsomhed kan være en smutvej, og at denne erkendelse kommer gennem fortællinger, styrker børnenes nysgerrighed på litteratur – og på de strukturer, der omgiver dem.

Arrangementet er optaget i Statens Kunstfonds katalog over levende litteraturmøder for børn og unge og der kan søges støtte til honoraret her.

Tid: ca. 45-60 min.

Målgruppe: indskoling, mellemtrin, udskoling samt gymnasiale uddannelser, for ca. 20-50 deltagere

Pris: 6.000 kr. (momsfritaget) + transport og evt. logi ved optrædender udenfor Sydfyn.

“Gertrude Kiel fortæller i børnehøjde med stort engagement og passion. Samtidig formår hun på fineste vis at inddrage børnene undervejs, så alle er med og har mod på at bidrage.”

— Michelle Riis Michaelsen, faglig leder af Børn og Unge, Biblioteket Frederiksberg, februar 2023.

Hvorfor tid?

Alle historier er grundlæggende en organisering af oplevelser i tid. En forståelse af tid er en af de vigtigste kompetencer, man skal besidde for at kunne indgå i et samfund, og historiefortælling er en af de mest basale måde at tilegne sig denne komptence. Men tid er også et element, som har præget alt, hvad jeg har lavet. På godt og ondt. 

Det er et tema, der til stadighed udfordrer og pirrer mig, fordi det gennemsyrer så meget af vores verden, både meget konkret i form af fx ure, men også mere subtilt i form af underliggende strukturer.

Det dukker op i alle mine bøger, både fra “Tidsjagten” (et filosofisk eventyr) til “Hvad himlen kan fortælle os. Videnskabshistorier for børn” (om astronomi og den naturvidenskabelige revolution) til den ungdomstrilogi, “Opfindelsernes Bog”, jeg arbejder på nu. 

Tid er også en vigtig del af min personlige rejse ud i at blive forfatter, det har fulgt mig igennem mine kulturhistoriske studier på universitetet, hvor jeg bl.a. skrev speciale om urenes histore, men tid er også et tilbagevendende tema i min kreative proces: Det er kun når jeg tillader mig selv at være gennemført langsom, jeg kan nå de dybere lag i mine bøger, både ift sprog og sanselighed men også ift temaer og sammenhænge. En ofte vanskelig omstændighed i en hurtig verden.